Choquepata

Begin 2010 ging in het bergdorpje Choquepata een project van start dat vanaf dag één al meteen 70 kinderen telde! Het is een pilootproject om materialen grondig te testen en onderzoeken. En een stageplaats voor opvoeders uit andere projecten: een open leer- en ervaarcentrum.

De vraag voor een educatief project in hun gemeenschap kwam van het dorp zelf. Choquepata is een sterk georganiseerde gemeenschap en is geïnteresseerd in de verbetering van de opvoeding van haar kinderen. De inwoners zijn niet tevreden over de kwaliteit van het onderwijs en maken zich zorgen over de toekomstkansen van haar jeugd. Het accent ligt op huiswerkbegeleiding.

Het project is een evenwichtige samenwerking tussen Chico Latino en de gemeenschap van Choquepata. De gemeenschap stelt 2 lokalen ter beschikking en engageert zich voor de kosten van water en elektriciteit. Chico Latino zorgt voor het pedagogisch aspect. Concreet krijgen de kinderen hulp bij hun huiswerk, leren ze basisregels van hygiëne en gezonde voeding, en versterken ze hun schoolse en sociale vaardigheden via leuke spelletjes.

Daarnaast is er oog voor de thuissituatie en zijn er workshops voorzien met de ouders rond thema’s zoals familiaal geweld, betrokkenheid bij de het schoolse gebeuren van hun kinderen… Maar nieuw hierbij is de kweek van Guineese biggetjes, een lokale lekkernij. Dit is een programma voor moeders die daardoor zelf samen middelen verwerven en zo aan een betere toekomst bouwen.Comments are closed.